טיפים שיעזרו לכם לשמור על היינות המשובחים שלכם במיטבם.
אז קניתם יין שאתם לא מתכננים לשתות מיד. מה קורה עכשיו?
ראשית כדאי לזכור שרק אחוז קטן מהיינות המשובחים בשוק ירוויחו מהתיישנות לטווח ארוך. את רוב היינות מומלץ לשתות תוך כמה שנים מהשנה ששוחררו לשוק. אם אתם מחפשים לקנות יינות שיתבגרו אצלכם, כדאי לכם באמת לשקול להשקיע באחסון ברמה מקצועית, אשר ישנה את כללי המשחק עבורכם ויעלה אותם לרמה אחרת.
עם זאת, עבור כל השאר, מעקב אחר כמה הנחיות פשוטות אמור לשמור על היינות שלכם בטוחים, עד שתהיו מוכנים לשתות אותם.
שמרו עליהם קרים
חום הוא אויב מספר אחד של יינות. טמפרטורות גבוהות מ- 20 מעלות יישנו יינות מהר יותר מהרצוי בדרך כלל. ואם היין מתחמם ממש, הוא עשוי להתבשל וכתוצאה מכך הניחוחות והטעמים שלו יהיו שטוחים. טווח הטמפרטורות האידיאלי נע בין 7 ל- 18 מעלות, כאשר הטענה הרווחת היא ש- 13 מעלות זו טמפרטורה שקרובה למושלמת, אם כי קחו בחשבון שלא מדובר במדע מדויק. אל תדאגו אם האחסון שלכם יתחמם בכמה מעלות, זו לא אמורה להיות בעיה כל עוד אתם פותחים את הבקבוקים תוך מספר שנים.
אבל לא קרים מדי
זה בסדר לשמור יינות במקרר הביתי שלכם למשך כמה חודשים, אך זה לא יהיה הימור טוב לטווח ארוך יותר. טמפרטורת הקירור הממוצעת יורדת הרבה מתחת ל- 7 מעלות כדי לאחסן בבטחה מזון, והיעדר הלחות במקרר עשוי בסופו של דבר לייבש את בקבוקי היין שלכם, מה שעלול לאפשר לאוויר לחלחל לתוך הבקבוקים ולפגוע ביין. כמו כן, אל תשמרו את היין שלכם במקום קר שבו הוא עלול לקפוא (כמו למשל מחסן חיצוני או מוסך). אם היין בפנים מתחיל להפוך לקרח, הוא עלול להתרחב מספיק כדי לדחוף את הפקק החוצה.
שמירה על טמפרטורה יציבה
מלבד שמירה על טמפרטורה מושלמת של 13 מעלות, עליכם להימנע מתנודות טמפרטורה מהירות, קיצוניות או תכופות. בנוסף להתבשלות של היין, התרחבות והתכווצות הנוזל בתוך הבקבוק עשויה לדחוף את הפקק החוצה או לגרום לחלחול. שאפו לעקביות, אך אל תהיו מוטרדים מתנודות קלות. גם אם חום גרם ליין לחלחל החוצה, אין זה תמיד אומר שהיין נהרס. אין לדעת עד שפותחים אותו, הוא עדיין יכול להיות טעים.
כבו את האורות
אור, במיוחד אור שמש, יכול להוות בעיה כאשר מדובר באחסון לטווח ארוך. קרני ה- UV של השמש עלולות לגרום ליין להתיישן בטרם עת, זו גם הסיבה שכורמים משתמשים בבקבוקי זכוכית כהים או צבעוניים, הם כמו משקפי שמש ליין. אור מלאכותי שיש לכם בבית כנראה לא יפגע ביין עצמו, אבל יכול לגרום לתווית שעל בקבוק היין שלכם לדהות עם הזמן. נורות ליבון עשויות להיות בטוחות מעט יותר מנורות פלורסנט, שכן הן פולטות כמויות קטנות מאוד של אור אולטרה סגול.
שמרו על לחות אך אל תגרמו ליין להזיע
מומחים אומרים שיש לאחסן בקבוקי יין ברמת לחות אידיאלית של 70 אחוז. על פי התאוריה אוויר יבש מייבש את הפקקים, מה שיכניס אוויר לבקבוק ויקלקל את היין. אז נכון, זה אכן קורה, אבל אם אתם לא חיים במדבר או בתנאים ארקטיים, זה כנראה לא יקרה לכם. כל מקום ובו ישנם 50 עד 80 אחוזי לחות ייחשב בטוח וישפר את תנאי האחסון של בקבוקיי היין שלכם. לעומת זאת, תנאים לחים במיוחד יכולים לגרום להתפתחות עובש. העובש לא ישפיע על יין שאטום כהלכה אבל יכול לפגוע בתווית של הבקבוק.
אחסנו את הבקבוקים על הצד
באופן מסורתי בקבוקי יין מאוחסנים על דפנותיהם כדי לשמור על הנוזל קרוב לפקק, מה שתיאורטית אמור למנוע מהפקק להתייבש. אם אתם מתכננים לשתות את הבקבוקים האלו בטווח הקרוב, או אם לבקבוקים יש פקקי ברגים, זכוכית או פלסטיק ולא פקקי שעם, אין זה הכרחי. ועכשיו נאמר את כל זאת במילים פשוטות: מתלים אופקיים ליין מציעים לכם אחסון נוח וחסכוני עבור בקבוקי היין שלכם והם בהחלט לא יכולים להזיק ליינות שלכם.
בלי הרבה רעידות
יש הרבה תאוריות על כך שרעידות עשויות לפגוע ביין לטווח הארוך על ידי האצת התגובות הכימיות בנוזל. כמה אספנים רציניים מוטרדים אפילו מהרעידות העדינות ביותר שנגמרות על ידי מכשירים אלקטרוניים, אם כי יש מעט מאוד עדויות המתעדות את השפעתן של רעידות אלו על יינות. תנודות משמעותיות עלולות להפריע למשקעים ביינות ישנים ולמנוע מהם לשקוע, מה שעלול לפגוע בטעמם של היינות. אלא אם כן אתם גרים מעל תחנת רכבת או מארחים הופעת רוק, סביר להניח שזו לא תהיה בעיה עבורכם. כמובן שזה לא אומר שעליכם לנער את בקבוקי היין שלכם כמו שמנערים בקבוק שמפניה לפני פתיחתו.
אז איפה לשמור את בקבוקי היין?
אם לא התברכתם במרתף קריר ולא לח מדי, תוכלו לאלתר עם כמה מתלים פשוטים במקום בטוח. שללו את המטבח, חדר הכביסה או כל חדר אחר בו יש טמפרטורות חמות שעלולות להשפיע על היינות שלכם וחפשו מיקום שאינו חשוף בצורה ישירה לאור שנכנס מהחלון. אתם יכולים גם לקנות מקרר יין קטן ולפעול לפי אותן ההנחיות: אם אתם שומרים את מקרר היין שלכם במקום קריר, הוא לא יצטרך לעבוד כל כך קשה ולהעלות את חשבון החשמל שלכם.
אולי יש ארון שאינכם משתמשים בו, או אזור אחסון פנוי אחר שיכול לשמש אתכם מחדש לאחסון יין? אם יש לכם חלל חשוך ויציב שאינו לח או יבש מדי אבל כן חם מדי, אולי תשקלו להשקיע ביחידת קירור עצמאית שתוכננה במיוחד עבור יין.
מתי הגיע הזמן לשדרג את תנאי האחסון של היינות שלכם? שלו את עצמכם כמה הוצאתם בשנה שעברה על הרגלי שתיית היין שלכם. אם יחידת קירור מייצגת פחות מ- 25 אחוזים מתקציב השנתי של רכישת היין שלכם, הגיע הזמן לחשוב על הנושא לעומק. קחו בחשבון שיחידת קירור גם יכולה להגן על ההשקעה שלכם.
עצה נוספת של אספנים: לא משנה מה המספר שאתם חושבים עליו כשמדובר בקיבולת בקבוקים, הכפילו אותו. ברגע שהתחלתם לקנות יינות כדי לשתות אותם בזמן אחר, יהיה לכם קשה להפסיק.
אם אני רוצה לקנות מקרר יין, מה עלי לחפש?
מקררי היין הבסיסיים ביותר אלו יחידות עצמאיות שנועדו לשמור על טמפרטורה עקבית, לפעמים כזו המתאימה להגשה ולא לאחסון לטווח הארוך, בעוד שמרתף יין הוא ארון או חדר שלם המאחסן יין בתנאים אופטימליים לטווח ארוך. ליישון ארוך טווח צריך טמפרטורה עקבית של כ- 13 מעלות עם בקרת לחות ודרך כלשהי להרחיק את היין מאור ורעידות.
היחידות נבדלות זו מזו גם במידת הגישה שתהיה לכם לבקבוקים שלכם, אז שיקול נוסף הוא נגישות ונוחות של תצוגת הבקבוקים. האם הבקבוקים מוערמים? האם יש מדפים שגולשים החוצה? קחו בחשבון את הגודל והצורה של הבקבוקים שאתם אוספים לעומת מדפי האחסון – האם הבקבוקים רחבים מאוד, גבוהים או בעלי צורה יוצאת דופן כך שלא יתאימו?
הדלת של המקרר היא גם משהו שעליכם לערער בו. האם חשוב לכם לראות את הבקבוקים או להגן עליהם מפני אור? האם הזכוכית שקופה, מחוסמת, כהה, זכוכית כפולה או עמידה בפני UV? וודאו שהדלת נפתחת לכיוון הנכון, בהתאם למיקום המיועד, שכן לא לכל היחידות יש דלתות הפיכות. לחלק מהדגמים יש מנעולים או אפילו אזעקות.
ליחידות קירור מסוימות עשויים להיות אזורי טמפרטורה מרובים, וזו תכונה נחמדה אם אתם רוצים לשמור על היינות האדומים שלכם בטמפרטורה אחת ועל הלבנים בטמפרטורה קרירה יותר ומוכנה להגשה. בקרת הלחות מועילה גם כן.
עשו כמיטב יכולתכם למצוא יחידה שקטה, תתפלאו עד כמה מקררי יין יכולים להיות רועשים. ככל שתשקיעו יותר החומרים צריכים להיות טובים יותר, כמו למשל מדפי אלומיניום שיבטיחו טמפרטורות קרירות יותר לעומת מדפי פלסטיק או שטח פנים מחוספס שיהיה טוב יותר ללחות לעומת חלק.
ולבסוף תמיד תוכלו להתייעץ עם מומחים, לפרט את הצרכים שלכם ולקבל עזרה בבחירת מקרר היין המתאים.