דיקנטר ליין הוא אחד מאביזרי היין המסתוריים ביותר, ולא כל חובבי היין מבינים בדיוק כיצד להשתמש בו ומתי, או האם הוא בכלל הכרחי ולאילו סוגים של יינות.
אם שאלתם את עצמכם למה להשתמש בדקנטר יין (מחדרר ליין), יש לכך שתי סיבות עיקריות – כדי להפריד משקעים שהצטברו ביין מיושן, ועל מנת לאוורר יין צעיר וסגור כדי להחיות את הארומה והטעמים שלו. אנחנו ממליצים להתייעץ עם איש מקצוע לפני שימוש בדיקאנטר ליין.
הפרדת המשקעים מהיין
יינות אדומים וישנים יותר, מייצרים משקעים באופן טבעי ככל שהם מתיישנים. זה קורה מכיוון שפיגמנטי הצבע והטאנינים מתחברים זה לזה ושוקעים. ערבוב אותם משקעים בזמן המזיגה, יעיב על מראה היין וגם יכול לגרוע מהטעם והמרקם שלו. טעמים מרים ומרקם גס אומנם אינם מזיקים, אך בהחלט יהיו פחות מהנים לשתייה.
אפשר בהחלט להניח שיין אדום יצבור משקעים לאחר 5-10 שנים בבקבוק, גם אם לא ניתן לאמת זאת חזותית, ברוב המקרים, זו המציאות. באמצעות דקנטר יין תוכלו להפריד בין המשקעים לבין היין הצלול ולשתות בהנאה.
איך מפרידים בין היין למשקעים?
העמידו את הבקבוק כשהוא זקוף למשך 24 שעות או יותר לפני שאתם מתכוונים לשתות ממנו, כך שהמשקעים יחליקו לתחתית הבקבוק, מה שיקל על ההפרדה.
הניחו דיקאנטר יין או כל כלי נקי וצלול אחר ממנו תוכלו למזוג בקלות את היין לכוסות, שלפו את הפקק מבקבוק היין, נגבו את צוואר הבקבוק, הדליקו נר או פנס מתחת לצוואר הבקבוק, מזגו את היין לתוך הקנקן לאט ובהתמדה, בלי לעצור. כשתגיעו לחצי התחתון של הבקבוק, שפכו את היין לאט יותר.
ברגע שאתם רואים את המשקעים מגיעים לצוואר הבקבוק, עצרו. המשקעים לא תמיד יראו ברור, לכן עצרו אם אתם מזהים שצבע היין הופך לעכור, או אם אתם מזהים כתמי אבק בצוואר הבקבוק.
השליכו את הנוזל עם המשקעים שנשאר בבקבוק, היין שלכם עכשיו מוכן להגשה.
מה קורה ליין בעת השימוש בדיקנטר יין?
כאשר פותחים בקבוק יין מתרחשים שני דברים – חמצון ואידוי, שניהם יכולים לגרום ליין להיראות ולהרגיש אקספרסיבי, ארומטי וחלק יותר. השלב הראשון בדרך יהיה אידוי. לאחר מזיגת היין לתוך כלי, רכיבים נדיפים מאוד יתמוססו ישירות אל פני השטח של היין, ככל שתסובבו יותר את היין בעת המזיגה, כך התהליך יהיה יעיל יותר. בדרך כלל התרכובות הנדיפות נחשבות לפחות רצויות, ולכן אידוי יהפוך את היין לחלק ומושך יותר.
השפעות החמצון ביין מתרחשות במשך שעות וימים, לא שניות או דקות, בניגוד לתפוחים שתוך זמן קצר משחירים, חשיפה לחמצן לא ישנה באופן מהותי את הרכיבים של היין, כמו הטאנינים למשל, אם כי כן עשויים להיות שינויים קלים בחלק מהתרכובות הפנוליות הקטנות יותר.
אוורור זהיר – מתי ואיך להשתמש בדקנטר?
השאלה אם או לכמה זמן צריך לאוורר יין נתונה למחלוקת בקרב אנשי מקצוע בתחום. בסופו של דבר, זה תלוי בסוג היין, שלב ההתפתחות בו נמצא וההעדפה האישית שלכם. יש חובבי יין שמרגישים שתוספת חמצן יכולה לפתוח את היין ולעורר בו חיים חדשים. אם פתחתם בקבוק יין והוא מרגיש חסר טעם בלגימה הראשונה, דקנטר לא יזיק, נסו לאוורר את היין כדי לראות אם חל שינוי בטעמו.
חובבי יין אחרים מרגישים שיין נחשף לחמצן כאשר מערבבים אותו בתוך הכוס, ולכן אין צורך באוורור נוסף. הם מעריכים את האבולוציה המלאה של היין ואת העובדה שהוא נפתח בתוך הכוס, שלב מעניין בפני עצמו שעשוי להתפספס בעת השימוש בדקנטר יין.
ואיך כדאי להשתמש בדקנטר?
יין ישן יותר מומלץ למזוג כ- 30 דקות בערך לפני השתייה, כי הוא דועך מהר יותר לעומת יינות צעירים יותר, לעומת יין אדום צעיר ונמרץ, אותו מומלץ למזוג כשעה או יותר לפני ההגשה. תוכלו גם ליהנות ממנו מיד אבל אם הוא מרגיש חסר ביטוי, הניחו לו לשבת בכלי למשך שעתיים-שלוש או אפילו יותר.
באירועי טעימות נוהגים לאוורר את היין במשך שעות לפני מזיגה, אולם זה עשוי להיות מסוכן, שכן היין עלול בסופו של דבר להתחמצן. לכאן או לכאן, השימוש בדקנטר יין מומלץ לאנשים שמכירים היטב את האופן שבו יינות מתיישנים ומתפתחים, היעזרו בהם.
מרגישים סקרנים?
אם אתם סקרנים פשוט התנסו בעצמכם עם בקבוקים שונים של אותו היין, אחד מוזלף ואחד לא, או בקבוקים שהזלפתם לפרקי זמן שונים, כך תוכלו להבין לעומק מה אתם מעדיפים. אפילו יותר טוב, בקשו ממישהו שיערוך לכם טעימה עיוורת.
ככל שתתחילו להשתעשע יותר עם דקנטר יין תפתחו ניסיון, תגלו את מערכת החוקים הקבועה, ובעיקר – תדעו לעשות זאת בעצמכם.
טיפ של מקצוענים עבור בקבוקי יין גדולים
להשתמש בדקנטר יין עבור בקבוק של 750 מ”ל זה פשוט, אבל מה לגבי בקבוקים בפורמט גדול יותר כמו מגנום כפול ואחרים? מה עדיף לעשות במקרה הזה – להשתמש במספר קנקנים, או להשתמש בקנקן אחד ולהמשיך למלא אותו אחרי שהיין נמזג לכוסות?
סומליירים מומחים ממליצים שתהיו מוכנים מראש עם מספר קנקנים, תלוי בגודל הבקבוק שיש לכם. תהליך האוורור צריך להיות רציף, ברגע שאתם מתחילים אל תפסיקו עד שתסיימו כי המשקעים של היין יתסיסו אותו. היעזרו באדם נוסף שיחליף לכם את הקנקנים בזמן אמת, ואם הבקבוק גדול מאוד, כנראה שתזדקקו גם למישהו שיעזור לכם להחזיק את הבקבוק יציב בזמן המזיגה.