לא משנה אם אתם מאחסנים 5 בקבוקי יין או 500, סביר להניח שאינכם רוצים שהיין שלכם יתקלקל או שטעמו ייפגע לפני שתספיקו ללגום ממנו. מכיוון שלא לכולם יש את היתרון של מרתף יין ביתי, כן חשוב לדעת כיצד לשמור על טריות היין שלכם לאורך זמן ועד שתיהנו ממנו.
כדי שתעשו זאת על הצד הטוב ביותר, אספנו לכם 5 כללי ברזל שיעזרו לוודא שאינכם עושים עוול לאוסף היינות שלכם.
עשו: שמרו על היין צונן
ככל שטמפרטורת הסביבה חמה יותר, כך היין יתיישן מהר יותר ואף יתקלקל. אם השארתם אי פעם יין ברכב במהלך הקיץ, ואז תהיתם מדוע יש לו טעם של אלכוהול טהור או אפילו של חומץ, החשיפה לחום גבוה זו הסיבה. זו אולי דוגמה קיצונית, אך לחום יש השפעה כזו על בקבוקי יין, במיוחד בארץ חמה כמו ישראל. לכאן או לכאן, ליינות בטמפרטורת החדר יהיה טעם עמום יותר בהשוואה ליינות צוננים, לכן תמיד הקפידו לאחסן את היין בתנאי טמפרטורה מתאימים.
אל תעשו: אל תשמרו את היין במקרר המטבח לטווח ארוך
אנשים רבים חושבים שהדרך לפתור את סוגיית הטמפרטורה היא לשמור את היין במקרר. אלא אם כן אתם משתמשים במקרר יין, קירור היין במקרר רגיל יכול להזיק באותה המידה. מקרר המטבח שלכם אינו רק קר מדי עבור היין ומעכב את התפתחותו, אלא שהוא גם מייבש את הפקק של היין. הסיבה לכך היא שבניגוד למקרר יין אשר משמר את הלחות, מקרר מטבח מנדף את הלחות בזמן הקירור, מה שגורם לפקק להתייבש, לא לבצע את עבודתו כראוי ולגרום לכך שליין יהיה ריח מעופש.
עשו: אחסנו את היין במקום נוח
למרות שזה עשוי להיות פתרון טוב ואופטימלי עבור היין, אחסון היין בארון גבוה הרחק מגורמים מזיקים יהיה לא נוח בעליל, וגם לא פרקטי. ליין יש את הכוח לחבר בין אנשים, הוא מהווה נקודת פתיחה מעולה לכל שיחה, ובכוחו לשבור את הקרח בכל מפגש עסקי או חברתי. לכן תמיד כדאי לשמור אותו בהישג יד, כך שיהיה קל לשלוף אותו בעת הצורך.
אל תעשו: אל תאחסנו את היין על גבי המקרר במטבח
למרות שהנוחות חשובה, עליכם גם לחשוב במונחים של שמירה על איכות ושלמות היין. אולי נראה לכם הגיוני לאחסן את בקבוקי היין שלכם על המקרר, אבל זהו אחד מהמקומות הגרועים ביותר לאחסן בהם יין ואחת הסיבות לכך היא הרעידות של המקרר. רעידות המדחס משנות את התהליכים הכימיים שמתרחשים ביין ומשפיעות על טעמו ועל תהליך ההזדקנות שלו.
סיבה נוספת היא שמקרר המטבח שלכם פולט חום בזמן שפועל לשמור על הקירור הפנימי, ואין זה מומלץ לאחסן יין בתנאי חום. סיבה אחרונה היא שחלקו העליון של המקרר עשוי להיות קרוב לגופי התאורה בבית, מה שלא אידיאלי לאחסון היין שלכם ועלול לגרום להתיישנותו.
עשו: אחסנו את היין על הצד
הסיבה שמומלץ לאחסן יין כשהוא שוכב על הצד היא שמירה על הלחות של הפקק. כשהבקבוק שוכב על צדו היין שבתוכו נמצא במגע תמידי עם הפקק ושומר על הלחות שלו. שמירה על הלחות מונעת טעמי וריחות לוואי של היין בעת פתיחת הבקבוק.
אל תעשו: אל תאחסנו את היין זקוף לאורך זמן
הסיבה שמומלץ לאחסן יין על הצד היא אותה הסיבה שלא מומלץ לאחסן אותו כשהוא זקוף. כשהבקבוק עומד זקוף, היין אינו בא במגע עם הפקק, והפקק יתחיל להתייבש וכתוצאה מכך ליין יהיה ריח מעופש. זה כן בסדר לאחסן את היין שלכם זקוף לזמן קצר, כמו שקורה בחנויות נוחות או משקאות. עם זאת לא מומלץ לאחסן את היין זקוף ליותר מכמה שבועות.
עשו: שמרו על טמפרטורת קירור קבועה בעת האחסון
ממש כמו שרעידות יכולות להשפיע על איכותו של היין, גם תנודות בטמפרטורה יכולות להשפיע לרעה על ההזדקנות ועל התהליכים הכימיים המתרחשים ביין שלכם. זו הסיבה שלמקררי ומרתפי יין יש בקרת טמפרטורה קפדנית. אחסנו את היין במקום בו ישנה טמפרטורה מתונה באופן עקבי.
אל תעשו: אל תשמרו את היין בטמפרטורת החדר לטווח ארוך
כפי שצוין קודם, טמפרטורת החדר חמה מדי להגשת יין, כל שכן חמה מדי לאחסון יין לטווח ארוך. טעמו של יין חם יהיה משעמם ושטוח, ובמקרים קיצוניים טעמו יכול להיות אלכוהולי או חמוץ מדי כתוצאה מהחשיפה לחום.
עשו: שמרו את היין כך שתוכלו לראות אותו
חשוב לדעת אילו בקבוקים האוסף שלכם כולל והיכן הם נמצאים. אז נכון, תוכלו לערוך רשימה ולתעד היכן נמצא כל בקבוק, אך קשה לנצח את הנוחות של תצוגה ויזואלית ברורה של כל אוסף הבקבוקים שלכם.
אל תעשו: אל תאחסנו יין כשהוא חשוף לתאורה פנימית קשה או לאור שמש ישיר
עם התאורה הנכונה יהיה לכם קל יותר לנווט את דרככם באוסף היינות שלכם, אבל שימו לב לסוג התאורה בה אתם משתמשים. תאורה ביתית רגילה מפיצה הרבה חום ולכן אינה אופטימלית. חשיפה לאור שמש וקרני UV גם אינה טובה ליין. תמיד כדאי להרחיק את אוסף היין שלכם מחלונות או ממקורות אור טבעי אחרים, ולבחור בתאורת לד אשר יוצרת זוהר רך מבלי להפיץ חום.
הקפידו על הכללים הללו ואוסף היינות שלכם יודה לכם. אתם יכולים להיות בטוחים בזאת!