תרבות יין היא כבר מזמן אינה נחלתן הבלעדית של מסעדות העילית, היום ניתן למצוא תפריטי יין מעניינים ומושקעים כמעט בכל מקום, החל מברים, דרך מסעדות שוק, מעדניות ואפילו עגלות קפה. אלכוהול בכלל ויין בפרט הינו חלק בלתי נפרד מחוויית אוכל שלמה. אם כבר התאגנו, התלבשנו ויצאנו מהבית לכבוד חוויה שכזו נרצה לחוות אותה במלוא הדרה וכאמור אי אפשר לעשות זאת בלי יין.
אבל כאן מתחילות הדילמות – להביא יין מהבית או לסמוך על תפריט היין במסעדה? לבן או אדום? איך לדעת איזה יין להזמין ומה נהוג או לא נהוג לעשות? ואולי בכלל ללכת על בירה?
ריכזנו עבורכם את התשובות לכל שאלות האלו וטיפים שאתם צריכים להכיר בהזמנת יין במסעדה.
תיאום ציפיות
נתחיל בתיאום ציפיות בסיסי שלכם עם עצמכם מחוויות היין במקום בו אתם הולכים לבלות. ממסעדות שמתעסקות בקולינריה גבוהה אפשר לצפות שיחזיקו מבחר יינות מעניין, יקפידו לשמור על היין בתנאים טובים ויהיו בעלי תודעת שירות מכוונת יין. קל וחומר אם מדובר במקומות יין מתמחים כגון ברי יין או מרכזי מבקרים של יקבים.
במסעדות דרכים, אולמות אירועים ובתי אוכל מהיר לעומתן הסיכוי להיתקל ביין מאכזב או תקול גדולה יותר – ויתכן שכאן עדיף ללכת דווקא על הבירה. ( כמובן שהכל תלוי מקום ויש מקומות מפתיעים בתחום). תאום ציפיות נוסף הוא לגבי אופי המקום – אם הגעתם לבר יין צעיר שמשדר אווירה קלילה ומאווררת סביר להניח שחווית היין שהוא מציע תהיה בהתאם אז, אל תצפו לסומלייה מעונב עם מפית לבנה על הזרוע,. את היין תקבלו כאן אולי בכוס ללא רגל והיינות המוצעים יהיו באווירה דומה. – קלילה ונגישה.
וכך גם הפוך: במסעדות שף של קולינריה גבוהה לא בטוח שתמצאו יינות אוונגארדיים ונועזים אלא תצפו לתפריט יותר קלאסי ומעונב. (גם כאן כמובן מדובר בהכללה ותמיד יכולות להיות הפתעות)
המלצתנו אם כך – תאמו עם עצמכם ועם המקום ציפיות לפני ההגעה כדי לא להתאכזב במקום עצמו.
יין מהבית או מתפריט המסעדה
זו תמיד שאלה ודילמה. מצד אחד יינות במסעדות יכולים להיות לפעמים יקרים פי 2 ואף פי 3 ממחיר הקנייה של היין בחנות, מה שיכול מאוד לבאס כלקוח, מצד שני יין הוא אחד ממקורות הרווח הגדולים של המסעדה וזה הדרך שלנו כלקוחות לפרגן ולתמוך.
מעבר לזה שבכל מסעדה/ בר יש מישהו שתפקידו לבנות את תפריט היין בהתאם לתפריט ואופי המסעדה. מישהו שממש השקיע מחשבה ואנרגיה בדבר. התחום הזה התפתח מאוד בשנים האחרונות ואם לפני 15 שנה רוב תפריטי היין במסעדות היו גנריים למדי הרי שהיום כל מסעדה מבקשת לייצר לה ייחוד ואמירה אוטנטית גם דרך תפריט היין. לוותר על החוויה הזו לטעמנו פירושה לוותר על חלק מחווית המקום.
אז ההמלצה שלנו – לכו על יין מתפריט המסעדה ואם אתם בכלל לשדרג את החוויה וגם את להגדיל חינכם בעיני המארחים, בואו עם ראש פתוח ובקשו המלצה מהמלצר/ ברמן/ סומלייה במקום, אלו ישמחו לחלוק אתכם את הידע שלהם ולהתאים עבורכם יין שישלים את החוויה הקולינארית (אל תתביישו להגדיר הם טווח מחיר עבורכם רצוי מהיינות שבתפריט כך שהחוויה גם תתאים לכסכם)
איזה יין לבחור מהתפריט?
כמובן שתמיד אפשר ללכת על יין או יקב שמכירים ואוהבים. אבל אם אין אחד כזה בנמצא או שבא לכם דווקא להיות הרפתקנים (אנחנו תמיד בעד האופציה הזו) נסו להתאים את היין למנות שבחרתם, לשעה ביום, למזג האוויר ופשוט לאופי היין שמתחשק לכם באותו הרגע. גם כאן אנו ממליצים להיעזר במישהו בעל ידע מהמסעדה עצמה – לא לחשוש לבקש הסברים והמלצות על היינות ביניהם אתם מתלבטים. במידה והיינות האלה נמכרים גם בכוסות ניתן אף לבקש לטעום מהם (לשם הנימוס בקשו אחד – שניים ולא יותר).
יין הבית – הרבה מסעדות מחזיקות באופציית "יין הבית". בארץ בהרבה מקרים יהיה מדובר ביין פרייבט לייבל שנעשה במיוחד עבור המסעדה בשיתוף יקב מסוים. זוהי אופציה נהדרת , ראשית כי לרוב מדובר ביין שהותאם במיוחד לתפריט ואופי המסעדה והוא פרי של שיתוף פעולה בין היקב הנבחר לשף/ סומלייה המסעדה, כך שהושקעו בו מאמץ ןמחשבה לדייק אותו עבורכם. שנית בדרך כלל לא ניתן להשיג את היין הזה מחוץ למסעדה כך שאתם מזמנים לכם חוויה יייחודית. מבחינת מחיר לרוב גם יהיה מדובר באופציה פחות יקרה בתפריט.
טקס יין
במקומות מקצועיים ובמסעדות "מפונפנות" נהוג לערוך טקס יין לאחר בחירת היין. מה תפקידכם בטקס הזה? בגדול רק לאשר את היין. אתם תדרשו לאשר את היין פעמיים:
בפעם הראשונה כאשר המלצר/ הסומלייה יביא לשולחן את בקבוק היין הוא יציג לכם אותו ואתם תדרשו לאשר שאכן זה היין שבחרתם (מבחינת כל הפרמטרים כולל שנת בציר).
בפעם השניה לאחר פתיחת היין ימזוג המלצר טעימה קטנה למי מכם שיבחר להיות "הטועם" – אל תזלזלו בחשיבות התפקיד, הטועם יקבע את גורל החוויה הקולינארית שלכם ולכן מומלץ לבחור במי שהכי מבין בתחום או מי שחוש הטעם והריח שלו הכי מפותח.
הטועם ידרש לבחון את היין ע"י הרחה וטעימה (ניתן אף לבחון ולהריח את פקק היין) כשעליו לאשר שהיין לא תקול. למעשה עליו לחפש אחרי 2 פגמים עיקריים הקלים מאוד לזיהוי:
קורקי – פגם בין הנוצר בדרך כלל בעץ השעם עצמו ומכאן שמו. הפגם אינו ניתן לזיהוי בעת תהליך היצור של היין. פגם זה מופיע בצורת ריח המזכיר קרטון רטוב, טחב או חדר מעופש.
חימצון – פגם זה מגיע בחשיפה של היין לחמצן, מיישון יתר (יין שעבר את הפיק שלו) או מחשיפה לחום ושמש. יכול להתבטא בצבע חום/כתום של היין, בטעם מתכתי או בטעם עז של דבש ופירות בשלים בדומה לליקר או ליין מחוזק (פורט).וכן בטעמי חומץ או קרמל.
אם אתם חושדים באחד מהפגמים האלו עליכם להודיע למלצר ולרוב המסעדה תחליף לכם את הבקבוק.
לאחר שהטועם אישר כי היין אינו תקול וזה אכן היין הרצוי , המלצר ימזוג את היין לסועדים האחרים. משלב זה לא מקובל יותר להחליף את בקבוק היין.
במידה והיין לא לטעמכם – בשלב זה בגדול זוהי כבר בעיה שלכם שכן טעם זה עניין סובייקטיבי ובגדול המסעדה אינה מחויבת להחליף לכם את הבקבוק. אך יחד עם זה העניין תלוי בתודעת השירות והמדיניות של המסעדה, בדיוק כמו במקרה בו לקוח יזמין מנה מהתפריט ולאחר שיטעם יתברר כי היא לא לטעמו. כך שאנו ממליצים כן לשתף את המלצר גם במידה והחוויה שלכם מהיין פחות טובה (מלצר טוב ידאג כמובן לבוא לשאול אתכם עליה מיוזמתו).
ולבסוף לשתות באחריות
שתו במידה הנכונה מספיק כדי לעמוד על הרגליים בסוף הערב וכמובן כדי לנהוג הביתה בזהירות ובבטחה.